Energie besparen is meer winst behalen.
Energielabel C verplicht vanaf 2023.

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFORMATIE

Hoe wij je kunnen helpen aan de nieuwe wetgeving te voldoen: behaal Energielabel C

Alle bedrijfs- en kantoorgebouwen in heel Europa zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 35% van de totale CO2-uitstoot in Europa. Begrijpelijk dat Europa maatregelen heeft genomen om de CO2-uitstoot van gebouwen snel terug te dringen. Het doel is zoveel mogelijk gebouwen in heel Europa energie neutraal te maken. Om dit doel te bereiken, is er op Europees niveau een nieuwe regelgeving voor bedrijfspanden. Zo is een van de nieuwe eisen dat nieuw te bouwen panden moeten voldoen aan een maximaal energieverbruik, een minimaal percentage aanwezige duurzame energie en een maximale energiebehoefte per gebouw. Ook bestaande gebouwen zijn dus verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen om een beter, groener energielabel te krijgen.

 • De gevolgen voor gebouweigenaren

  Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland, groter dan 100 m², minimaal over energielabel C beschikken. Wanneer een kantoorgebouw op dat moment niet voldoet aan de gestelde eisen, mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Aldus het Bouwbesluit 2012. Kantoorgebouweigenaren die op 1 januari 2023 daaraan niet voldoen zullen moeten sluiten of worden beboet. Dit alles heeft te maken met de doelstellingen van de Rijksoverheid (RVO) op lange termijn: een energie neutraal gebouwde omgeving in 2050. Want klimaatverandering is allang geen storm in een glas water meer. Om in 2023 te voldoen moet er dus nú actie ondernomen worden. De vraag is alleen: hoe? En vooral ... waarmee?

 • Verplicht: Een Energieprestatie-advies.

  Voldoet een kantoorgebouw per 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan moet het haar deuren sluiten, wordt het verhuren ervan verboden en dreigt een boete van €20.000 bij verkoop.

  Hoe kun je dit voorkomen? De eigenaar van het kantoorgebouw moet een Energieprestatie-advies aanvragen bij een officieel gecertificeerde Energieprestatie-adviseur. In dit advies staat vermeld welke energiebesparende maatregelen men kan nemen om het kantoorgebouw wél te laten voldoen aan de eisen.

  Op energiebesparende maatregelen is met behulp van het stappenplan subsidie te verkrijgen (EIA, Energie Investering Aftrek). Je kunt als kantoorgebouw eigenaar subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen die in de door de overheid opgestelde Energielijst staan. Wanneer bepaalde energiebesparende maatregelen (nog) niet op de lijst staan, kunnen ze worden aangemeld via de website van de RVO onder een generieke code, mits ze voldoen aan de eisen van het toepassingsgebied.


Advies op maat.
Oplossing op maat.


 • Fill in alt tag

  Wat is de juiste oplossing?

  Een zeer goede oplossing om te gebruiken als energiebesparende maatregel, zijn 3M™ Window Films. Alle gebouweigenaren kunnen profiteren van 3M™ Window Films als energiebesparende maatregel!

  • Koelen kost meer dan verwarmen: 3M™ Window Films hebben de eigenschap de warmte van de zon buiten te houden en dus de energiekosten van airco’s te verlagen. Koelen kost veel meer energie dan verwarmen, en airco's tellen voor circa 33% van de energiekosten van een gebouw.
  • Minder kosten van airco's: In de zomermaanden kunnen 3M™ Window Films tot 80% van de warmte van de zon buitenhouden waardoor de airco minder hard hoeft te werken.
  • Geen vervanging van glas: 3M™ Window Films kunnen worden aangebracht op bestaand glas in bestaande kozijnen, dus geen sloop- of breekwerk en geen overlast.
  • Ook aan te brengen aan de buitenzijde: De Exterior-varianten van de 3M™ Window Films kunnen aan de buitenzijde van het kantoorgebouw op het glas worden aangebracht. Niet verhuizen, gewoon doorwerken en minimale overlast.
  • Snelle terugverdientijd: De specifieke situatie in het gebouw bepaalt de terugverdientijd. Bespaar tot wel €25 aan energiekosten per vierkante meter per jaar, en verdien binnen afzienbare tijd de investering terug.


Hoe helpt 3M jou?

Wij zijn er om te helpen. Samen met onze partners kunnen wij in advies en oplossingen voorzien.

 • Welke producten kunnen worden ingezet?

  Er zijn twee typen 3M Window Films die zeer geschikt zijn om in te zetten als energiebesparende oplossing:


  3M™ Prestige Exterior Film, type 40 en 70
  3M™ All Season Film, type Amber 35

  Beide typen 3M Prestige films zijn officieel gecertificeerd door Bureau CRG; een oorspronkelijk, mede door de Rijksoverheid opgerichte onafhankelijke college met experts, die verklaringen en de bijbehorende onderbouwingen controleert, en als de onderbouwing van de verklaring voldoende is, ook publiceert in een openbare databank: het Verklaringenregister. Beide typen Prestige Exterior Film zijn dus officieel gecertificeerd en ook opgenomen in het Verklaringenregister. De aanvraag om ook de 3M All Season Film Amber 35 door Bureau CRG gecertificeerd en opgenomen te krijgen in Het verklaringeregsiter, loopt..

 • Hoe nu verder?

  Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen groter dan 100 m² minimaal een energielabel-C hebben. Vanaf 2030 zal het energielabel zelfs minimaal een A-label moeten zijn. (Zie https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren).

  Mocht uw kantoorgebouw op dit moment niet voldoen aan deze Energielabel-C eis, zult u als kantoorgebouweigenaar, om een flinke boete of zelfs sluiting van het gebouw te voorkomen, direct in actie moeten komen om uw gebouw hieraan wel te kunnen voldoen.

  3M kan samen met haar partners u begeleiding en ondersteuning bieden, wat resulteert in een voor u op maat gemaakte oplossing.

  Neem contact op voor vrijblijvend advies!

Alle bovengenoemde merken zijn handelsmerken van 3M.

Nederland - Nederlands